PLAYMAKER
The Playmaker
Let's play
PLAYMAKER
  • It's Wednesday
    What day is it?
  • Now
    What time is it?
  • Anywhere in Brisbane
    Where are you?
  • What do you feel like?
    What do you feel like?
  • And what else?
    And what else?
  • LET'S PLAY
23° & RAINY ON WEDNESDAY 21 NOVEMBER IN BRISBANE
DESIGN & STYLE

The NGV's 2018 Architecture Commission Is a Sleek Bamboo Garden and Deck

The winning design from architecture firms Muir and Openwork will be enjoyed by visitors to the Melbourne gallery from November this year.
By Hudson Brown
June 29, 2018
  shares

The NGV's 2018 Architecture Commission Is a Sleek Bamboo Garden and Deck

The winning design from architecture firms Muir and Openwork will be enjoyed by visitors to the Melbourne gallery from November this year.
By Hudson Brown
June 29, 2018
  shares

Each year, the National Gallery of Victoria commissions a new temporary structure to evoke a fresh perspective on the gallery. Previous years have seen a pink car wash and an openair maze pop up in the NGV's Grollo Equiset Garden, but 2018's Architecture Commission, announced today, will be a direct reflection of the gallery itself.

A collaborative effort between Melbourne firm Muir and landscape architecture studio OpenworkDoubleground draws inspiration from past and present aspects of NGV International. The design is centred on a dramatic passageway that recalls the triangular patterns found within the NGV's Great Hall glass feature wall and on the gallery's roof.

Elements of the NGV Garden will literally be raised up as sections of the garden become sharp embankments, creating canyon-like passageways below. The Sir Roy Grounds-designed building also provided inspiration for Doublegrounds decking area, which echoes the NGV International's foyer, while a bamboo garden reflects the building's former bamboo courtyard.

Architect Amy Muir used her memories of visiting the gallery as a child to compose a blueprint for the new commission. "The 2018 Architecture Commission provides an intervention that challenges the role of the NGV Garden," Muir said of her studio's designs. "Acknowledging the intent and architectural language of the original Roy Grounds building, the Commission seeks to bring the memories of place back into play."

Promoting the positive relationship between architecture, landscape and civic space, Doubleground was chosen ahead of 73 other entries from around Australia due to its collaborative and multi-disciplinary approach.

As 2018 marks the 50th anniversary of the NGV International, gallery Director Tony Ellwood explained the new commission "offers visitors a unique opportunity to reflect upon and re-examine the history and design of the Gallery as an integral part of Melbourne's public realm".

The 2018 NGV Architectural Commission will be free to visit in the Grollo Equiset Garden at NGV International from November 2018 until April 2019. 

Published on June 29, 2018 by Hudson Brown

Tap and select Add to Home Screen to access Concrete Playground easily next time. x